31.05.2018 (TUZLA) Biro za ljudska prava, kao partner UNICEF-a u realizaciji projekta „Pravda za svako dijete“, nastavlja podržavati program sekundarne prevencije u školama Tuzlanskog kantona. Na osnovu iskustava pilot programa sekundarne prevencije koji je realiziran u 3 osnovne škole u Tuzli, izrađen je prijedlog programa za školsku godinu 2018-2019, za koji je Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona dao podršku.

Programom sekundarne prevencije za školsku 2018-2019 godinu bit će obuhvaćeno 16 osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu, uključujući 10 škola u gradu Tuzla i po 2 škole u opštinama Gradačac, Gračanica i Kalesija. Planirano je da da stručne službe škola budu u cijelosti odgovorne za organizaciju i realizaciju programa sekundarne prevencije, uz punu podršku svih nadležnih institucija i organizacija na lokalnom nivou. 

Generalni cilj programa je smanjenje rizika od razvoja poremećaja u ponašanju kod učenika osnovnih škola u kojima se program provodi.

·         Specifični ciljevi: Implementacija Programa sekundarne prevencije poremećaja u ponašanju u 16 osnovnih škola sa područja TK (10 škola sa područja grada Tuzla i 6 škola sa područja općine Kalesija, Gračanica i Gradačac);

·          Uspostavljanje Mreže za podršku za učenike koji su u visokom riziku od razovja poremećaja u ponašanju ili već ispoljavaju neku vrstu poremećaja u ponašanju;

·         Jačanje kapaciteta stručnih školskih timova za nastavak rada na razvoju i primjeni programa sekundarne prevencije.

Pomenuti sastanak predstavlja jednu od aktivnosti UNICEF projekta „Pravda za svako dijete“.