Omladinski ogranak "Y" Biroa za ljudska prava Tuzla, od 1998. godine organizuje javnu manifestaciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Manifestacija ima za cilj produbiti znanje i svijest naših sugrađana o Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Kroz program manifestacije prošli su brojni tuzlanski bendovi, glumci, umjetnici, muzičari, fotografi i mnogi omladinci koji i danas čine jezgru kreativnog stvaranja u Tuzli.

Međunarodni dan ljudskih prava ili Dan ljudskih prava obilježava se od 1950. godine na dan kada je dvije godine ranije potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10.12. Tradicionalno, ovaj dan je ispunjen uličnim proslavama, konferencijama, debatama, kulturnim programom i raznim drugim manifestacijama čiji je cilj edukacija svih kategorija stanovništva o važnosti i sadržaju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je deklaracija koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 10.12.1948. godine, čime je predstavljeno opće viđenje organizacije vezano za pitanja ljudskih prava garantovanih ljudima. Postoji ukupno trideset članova koji okvirno čine sporazum o ljudskim pravima, ali za najznačajnije principe se smatraju slijedeći: Pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti; pravo na obrazovanje; pravo na zaposlenje, plaćene praznike, zaštita od nezaposlenosti i socijalna sigurnost; pravo na puno učešće u kulturnom životu; sloboda od torture ili svirepog, nehumanog tretiranja ili kazne; sloboda mišljenja, uvjerenja i vjeroispovjesti; sloboda izražavanja i mišljenja.

Tradicionalno, manifestaciju organizujemo na Korzu uz učešće učenika osnovnih i srednjih škola te mladih umjetnika i muzičara. Osnovci učestvuju na javnom konkursu za literarne i likovne radove kroz koje daju svoje viđenje ljudskih prava, a srednjoškolci kreativnim nastupima obogate zabavni program. Stalni sadržaji su i nastupi tuzlanskih bendova, a u posljednjih nekoliko godina program se obogađuje i predstavama, diskusijama, tribinama i cjelodnevnim edukativnim i informativnim sadržajima. Svake godine u organizaciju manifestacije uključi se i veliki broj volontera željnih sticanja iskustava i druženja, a kroz dugogodišnji rad ostvarena je saradnja sa školama, javnim i privatnim kompanijama i institucijama koje su sada prijatelji manifestacije.