Biro za ljudska prava Tuzla nedavno je zajedno sa organizacijama SEMPER - Civil Initiative for Equal Opportunities (Makedonia), Emanuel Mission (Albanija) and CISS (Italija) počeo implementirati projekat pod nazivom „Prekogranično lokalno partnerstvo u borbi protiv trafikinga u Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini“. Glavni cilj ovog dvogodišnjeg projekta je da se kroz zajedničku akciju lokalnih aktera dvije zemlje i podršku Biroa za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine doprinese smanjenju trgovine bijelim robljem na albansko-makedonskoj granici.

Opštine Tetovo i Bitola, te opština Korca se smatraju područjima na kojima bi se mogla primijeniti pozitivna praksa iz Bosne i Hercegovine, koja je donijela dobre rezultate, te koju će svojim aktivnostima i iskustvom prenijeti Biro za ljudska prava iz Tuzle. Grad Tetovo se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Makedonije i graniči sa Kosovom i Albanijom, dok se Bitola nalazi na jugozapadu, te graniči sa Grčkom i Albanijom. Obje ove lokacije su važan put ka Evropi. Bitola je također u susjedstvu opštine Korca u Albaniji, gdje Makedonci čine 3% stanovništva. Ovi centri predstavljaju virtualni obruč poreko kojeg se ilegalno prelazi iz Makedonije u Albaniju i obrnuto, te predstavlja rizično područje za trgovinu bijelim robljem ili trafiking. 

Kreiranje novih partnerskih odnosa u području koje je karakteristično pluralitetom lingvističnih i kulturnih grupa, što je i cilj ovog projekta, će značajno doprinijeti reduciranju široko rasprostranjene netolerancije i diskriminacije, koja je striktno vezana za problematiku trafikinga. Ova akcija će se također odnositi na specifične probleme mladih, koji će postati svjesni dramatičnih efekata na njihovu budućnost. Uspostavit će se i mreža između lokalnih nevladinih organizacija, institucija, škola, udruženja, te promocvirati i prezentirati dobra praksa od strane Biroa za ljudska prava, što će stimulirati lokalne aktere da preuzmu odgovornost, identificiraju riješenje, te preduzmu odgovarajuće mjere u cilju smanjenja ovog problema.

Na kraju će razmjena informacija i najboljih praksi omogućiti da znanje, iskustvo i edukacija rezultiraju socijalnim transformacijama, koje će doprinijeti redukciji trafikinga na ovom području.